Sangiacomo pers met aanvoerlijn Dimeco

Onlangs heeft Nubec in opdracht van Rijva BV te Vaassen (www.rijva.nl) een persstraat in bedrijf gesteld. Deze persstraat bestaat uit een 63 tons C-frame excenterpers met aanvoer/richtcombinatie en afwikkelhaspel.

Excenterpers
De excenterpers is van het fabricaat Sangiacomo uit Italië (www.sangiacomopresse.it). Het type – T63RCE – is uitgevoerd met een tandwieloverbrenging tussen motor en vliegwiel. Deze uitvoering heeft als voordeel dat er bij lager toerental meer arbeid beschikbaar is. De besturing van de Sangiacomo pers beschikt over een Siemens PLC en veiligheidscomponenten van Pilz. Andere kenmerken van deze pers zijn; tellers (totaal- en voorkeuzeteller), 6-voudige stotergeleiding, omkeer draairichting, centraal automatisch oliesmeersysteem, hydraulische overbelastingbeveiliging (hydraulische breekplaat), uitstootinrichting en balanscilinders.

MicroPro®
De aanvoerlijn is van het fabrikaat Dimeco uit Frankrijk (www.dimeco.com) en bestaat uit een dubbele afwikkelhaspel en MicroPro® aanvoer/richtcombinatie. Het type MicroPro® is 1676 B (breedte 300 mm) en is twee Dimeco Micropromachines in één. Deze combinatie bespaart 40 tot 50% aan vloeroppervlak ten opzichte van twee losstaande machines. De motorisatie van het aanvoerapparaat wordt verzorgd door een borstelloze motor en precisie reductor. Het meetwiel zorgt voor een nauwkeurige opschuiving en corrigeert eventuele afwijkingen tussen de band en de aanvoerrollen (slip). De richtmachine heeft 7 richtrollen met een diameter van 80 mm waarvan de bovenste drie rollen individueel instelbaar zijn voor de gewenste indrukking.

Siemens
Het aanvoersysteem wordt aangestuurd door een SIMOSTAR® numerieke besturing gebouwd met Siemens Simotion S7 hardware. Het ontwerp en de programmering daarentegen zijn volledig ontwikkeld door de engineers van Dimeco. De besturing beschikt over de optie “tool selectoren” en kan tot acht schuiven aansturen. De interface is bijzonder gebruiksvriendelijk en alle machine instellingen zijn eenvoudig toegankelijk d.m.v. het 17” kleuren aanraakscherm. Onderhoud op afstand kan worden uitgevoerd door middel van een modem of VPN-verbinding.

De touchscreen en bedieningscomponenten van de Micropro zijn door Dimeco geplaatst in een hangend paneel en door Nubec aan de Sangiacomo pers bevestigd en bekabelt. De operator kan zelf bepalen aan welke zijde van de pers hij het paneel wil bedienen.

Afwikkelhaspel
De dubbele afwikkelhaspel model D2352 B is ontworpen om eenvoudig en snel van coil te kunnen wisselen tijdens het productieproces. Een opspandoorn (mandrel) bevindt zich buiten het hekwerk en is zodoende altijd toegankelijk. De aandrukarm houdt de coil onder spanning tijdens het losknippen van de strapping en het invoeren van de band.

Veiligheid
Rondom de aanvoerlijn is een afscherming aangebracht in de vorm van een hekwerk van gaas. Deze afscherming voorkomt dat mensen onbedoeld de gevarenzone betreden. De veiligheidsafstand is conform de geldende regelgeving en de gevarenzone is uitsluitend bereikbaar via een beveiligde toegangsdeur. Indien deze deur geopend wordt tijdens het productieproces worden alle machines direct uitgeschakeld.

Tooling
Het gereedschap is geleverd door Brink Moulds & Dies uit Winterswijk (www.brinkwinterswijk.com).
BGereedschap stempel excenterpers sangiacomorink heeft een complete set tooling geleverd die bestaat uit een onder en bovengereedschap waarbij de diverse C-beugels uitwisselbaar zijn door middel van een snelwisselsysteem. In de cassettes van de C-beugels wordt ponsgereedschap van Mate Precision Tooling toegepast. In het bovengereedschap bevinden zich vier cilinders waarmee elk gereedschap afzonderlijk aangestuurd kan worden door de SimoStar besturing. De stand van de zuiger wordt bewaakt door middel van reedcontacten.
Voor het smeren van de band wordt bevettingsapparatuur met viltrollen toegepast van de Duitse fabrikant Raziol Zibulla (www.raziol.com). De bevettingsolie bevindt zich in een 10 liter kunststof tank en gaat via leidingen en druppelkamers naar de rollen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.